Květiny v kuchyni a jídelně

Květiny v kuchyni a jídelně. Spojení hezkého s užitečným je pěstování polévkových bylinek v kuchyni. Za okno můžeme dát kořenáč s pažitkou, kdy její zelené vousy nejen rozveselí okno nejedné kuchyně, ale také budete mít po ruce zdroj vitamínů. Dále sem rozhodně patří aromatické bylinky a koření (bazalka, tymián, meduňka, rozmarýn aj.). Tyto bylinky dokáží pohltit některé nepříjemné pachy, vydávají nezaměnitelné aroma, ale také s nimi můžete kdykoliv dochutit právě vámi připravované pokrmy! Pro celoroční květenství je oblíbený ozdobný lilek a od léta do zimy vás potěší pestrobarevnými plody. Do tmavých kuchyní na záclonu se hodí břečťan.

Květina na stůl? Rozhodně ano. Květina vždy dodá jídelnímu stolu šmrnc, ale pozor na velikost či výraznou vůni. Květiny mají navozovat příjemnou atmosféru, nikoliv však překážet při jídle. Takové drobné ibišky v květinači v barvách dle vašeho vkusu a fantazie jsou těmi nejlepšími.

Také je vhodné do prostoru mezi jídelnou a kuchyní umístit květiny jako optické oddělení pracovní části kuchyně a jídelního koutu. Vhodné jsou k tomu velké květináče s fíkusem nebo dracénou.

Nenáročný je také tzv. tchýnin jazyk. Tato rostlina je velmi přizpůsobivá a má ráda jak stín tak sluneční světlo.

Plazivá rostlina do kuchyně jako dělaná je “ženich a nevěsta” někdy se jí také říká Betlémská hvězda.Tato modře nebo bíle kvetoucí rostlina vynikne převážně v závěsných květináčích. Uvadlé květy musíme co nejrychleji odstranit, aby rostlina kvetla po celé léto.

Květiny v obývacím pokoji >>